Att paddla

Att paddla
Paddling med kajak är svårslagen när det gäller att uppleva och komma nära naturen. Därför vill vi vara en förening för alla som gillar att känna naturen med alla sinnen. Att Havspaddlarna gärna paddlar i Mälaren är naturligt, då vi räknar det som vårt hemmavatten, men även de fina bergslagssjöarna lockar. Dock är det skärgårdarna och kusterna som lockar mest och vårt turprogram innefattar turer på såväl ost- som västkusten.

Historia
Efter några års aktivitet som den första långfärdsverksamheten i Västerås bildades 1995 Föreningen Havspaddlarna Västerås. Vid starten var det runt 30 medlemmar som ville paddla kajak i hav och sjö. I stadgarna står att syftet skulle vara ”… att för medlemmarna ordna kajakfärder under säkra och trivsamma former och att öka kunskapen om långfärdspaddling.” I dag, 20 år senare, är vi drygt 130 medlemmar och har ett fylligt turprogram för paddling med variation i alla avseenden. Vår målsättning är att det skall finnas turer både för såväl nybörjare som de mer erfarna och vi vill säga att vi lyckas med detta.Att börja paddlaFör att börja paddla kajak behöver man inte äga en sådan. Det finns goda möjlighet att hyra runt om på olika paddelställen. Under knappen Länkar kan du hitta flera olika uthyrare. Att hyra kan vara klokt om man vill prova på kajakpaddling. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av kajakpaddling för att vara med oss.Vårt turprogram

Våra turer
Programmet innehåller alla typer av paddelupplevelser, allt från kvällsturer på Mälaren ett par timmar till veckoturer i ytterskärgården. Däremellan hittar du turer som att försiktigt paddla längst en å, där du kan få uppleva bäverns vågstrimma i skymningens motljus, till paddling i havets långa vågor med övernattning på skärets klippa. På de flesta flerdagsturerna övernattar vi i tält nära naturen men vi har även turer där det finns möjlighet att välja boende i vandrarhem. Kajakpaddling är varierande och tillsamman med oss har du ett brett turprogram att välja från.

Nybörjare
Vi rekommenderar nybörjare att besöka Friluftsfrämjandets nybörjarkvällar eller att gå en nybörjarkurs hos Björnö stug- och aktivitetscenter. Där lär du dig snabbt grunderna och kan snart följa med på turer på lugnare vatten. Våra egna ”onsdagspaddlingar” anpassas utifrån de som dyker upp, såväl nybörjare som mer erfarna paddlare. Under dessa turer och även andra hjälps vi åt att utvecklas till duktiga paddlare.

Räddningsövningar
Som medlem i Havspaddlarna har du möjligheter till att höja kunskapsnivån. Vid någon eller några av våra turer på sommaren tränar vi vattenvana och olika säkerhetsövningar. Vi rekommenderar verkligen dessa övningar då det kan kännas tryggt att veta hur man tar sig tillbaka upp i kajaken om man skulle råka kapsejsa ute på någon paddeltur. Att veta hur man kan hjälpas åt vid en kamraträddning är också värdefullt både för den som råkat kapsejsa och för den som ger hjälpen.