2017-10-07–08, Nyköpings skärgård

Väderprognoserna för helgen varierade kraftigt under veckan varför planeringen fick ha en hel del flexibilitet i sig. En sak var säker det skull bli regn och blåst vid något tillfälle…

Vi var fem som möttes upp vid Svärdsklovas restaurang för att strax efter tiotiden sitta i kajakerna. Molnen var tunga runt oss men det var snudd på vindstilla och för årstiden hyfsat varmt. Vi styrde mot öarna innanför Hertigö som har många prång och sund att undersöka för att efter en stund sikta mot Broken som är Nyköpings Segelsällkaps klubbholme. Där mötte vi på den lokala Storöklubben som låg fint uppradade vid bryggan med sina båtar. Vidare ut till Lökholmarna som vi rundade för att njuta en lunch vid Östra Lökholmen. Väder prognosen visade nu att det skull vara uppehåll och laber bris från väst fram till sen eftermiddag så vi beslutade att ta ytterspår i skärgården. Raskt ut till Trutbådan där vi träffade på den första havsörnen. Vi paddlade utmed ett pärlband med små kobbar och öar i lätt medvind och snart nog kom vi så pass nära ett par örnar så att vi kunde se strukturen på deras fjäderdräkt. Vi var bara 20 – 30 meter ifrån dem när de sedan lyfte. Uppfyllda av upplevelsen gled vi snirklande mot Rågö Stångskär där vi vek av norrut för att i tid komma på plats vid Sackholmarna.

Vi var framme vid fyratiden och nu var regnområdena över oss. Det började vräka ner så tälten åkte upp i rekordfart. Då började det hagla istället… det blev till att ösa hagel ur sittbrunnen. Två tarpar spändes upp och några av oss tog oss ett bad som inte var så kallt som man kunde befara utan tvärtom, riktigt skönt även om det inte lögades i någon större utsträckning.

Nu tog middagsbestyren vid med tillhörande whiskyprovning. Självklart serverades det trerätters med lämpliga viner därtill. Vi kunde inte tända någon brasa då det regnade så istället blev i pannlampornas sken, likt ett gäng cykloper, som vi njöt av det tilltagande höstmörkret.

Under natten kunde man höra hur det tjöt i träden av vinden men inget prassel i tältdukarna vilket innebar att vi låg perfekt i lä trots att det hade vridit till nordliga vindar.

Söndagsmorgonens väder stämde med prognosen, d v s det regnade och blåste nordligt 10 till 12 m/s. Dessutom bra mycket kallare. Det blev lämpligt att undersöka Rågöns södra vikar som gav gott lä. De här vikarna är grunda och det dräller av små kobbar och grynnor. Efter att ha paddlat på korsan och tvärsan där började vi ta oss tillbaka till Svärdsklova via Vålarö för att avsluta turen vid trettontiden. Vädret skulle nämligen bli ännu sämre så vi var tacksamma att vara i land.

Det blev en tur där några deltagare sa att lördagen var den bästa på säsongen och det var ju inget tokigt betyg. Den här skärgården är ett utmärkt alternativ till Stendörren och endast ett stenkast därifrån så man kan mycket väl kombinera dem under en helg, om vädret tillåter…

Vid pennan: Björn Forsberg
Deltagare: Marie B, Margareta F, Knut F, Erik G

 

 

Info i kalendariet
Grad: 3

Ledare 1: Björn Forsberg, 073- 3672254, bjorn.forsberg[at]baffini.com
Deltagare: 8
Startplats: Vålarö brygga

Beskrivning: Vi tar en tur i en del av Nyköpings skärgård som ofta hamnar i skuggan av Stendörren. Vi kommer att paddla i vatten där jag är uppfödd och startpunkten från Vålarö ger oss många möjligheter att anpassa turen efter väder och vind. Tanken är att vi ska upptäcka många av de öar som finns utanför Risö och Rågö. Blåser det så håller vi oss lite längre in och utforskar laguner och sund i skyddade vatten. Vi kommer att landa i skaplig tid på lördagen så att vi har ordentligt med tid för god mat. Bilda gärna matlag och ordna med uppgifter emellan er så frossar vi på ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.