2017-09-02–03 sept, Båven

Båventuren i mest bra väder.

Vi var tre som paddlade ut från Stjärnhov på sjön Naten söderut och genom den slingrande Amazonasliknande Nateån. I ån kunde vi se och följa en sällsynt fågel enligt Kjell. Det var en Kungsfiskare.

Från ån som rinner ut i Båven paddlade vi söderut och sedan västerut genom Hornafjärden och ut på Gullfjärden.  Solen sken igenom ett tunt molnskikt och det var varmt och ännu varmare blev det då det var medvind. Vi landade på Gullön, där vi hade lunch. Efter lunch färdades vi vidare söderut. Det droppade lite regn kortvarigt. Men sen klarnade det upp igen och vi synade Prästön för övernattning. Men först en liten sväng för att se Vibyholm. Vi landade på Prästön på sydsidan i lä. Sedan vi satt upp tälten, började vi ordna med middag. och en liten brasa och en marschall. Vi kunde se solnedgången och brasan och marschallen lyste sen upp mörkret. Efter sjörapporten var det dags även för mig att sova.

Dagen efter när vi vaknade kunde vi konstatera att det inte regnat något alls och att allt var torrt. Lite mulet var det.  Efter frukost packade vi ihop och paddlade efter Gullfjärdens västsida norrut i lite motvind till Aspöfjärden, där färden gick vidare söder om Älgön. Vi tog oss i lä och paddlade österut och till Herrhornet för tidig lunch. Då det började droppregna lite, blev det en kortare rast. Färden gick vidare i regn österut på Hornafjärden utefter norra sidan i lä. Målet var Klevaberget, som går lodrät ner i vattnet. Efter fotografering påbörjade vi återfärden och passerade grottorna på Klubben. Vid passage genom Nateån var den inte lika fin som när solen sken genom grenverket, när vi passerade dagen innan.  Sedan åter Stjärnhov genom Naten. Strax innan vi landade upphörde regnet.

Vi såg en hel del fågel, såsom Havsörn, Storskrak och Storskarv mm. Även en mink hoppade runt vid stranden.

Vi som paddlade var Marie B och Kjell I samt Lars L, som skrev texten och var turledare.

 

 

Info i Kalendariet:
Helgtur med en övernattning på Båvern, en pärla i Sörmland.
Grad: 3
Ledare 1: Lars Lundin, 0705-416646, lars.lundin.ll[at]gmail.com
Ledare 2:
Deltagare: 8
Startplats: Beror av antal deltagare och vind.
Beskrivning: Turen går i comforttempo på Båven som ligger i centrala Sörmland. Den har flera fjärdar och det finns många möjligheter att välja färdväg och paddelområde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.