2017-06-29–07-02, Höga kusten

Efter midsommar var det dags att packa bilarna för Höga kusten. Väderprognosen visade på i huvudsak nordostliga vindar, så valet föll på att paddla norrifrån. Två bilar gav sig av på onsdag eftermiddag, den ena senare än den andra, och nådde Gullviks havsbad mitt i natten. Eller på morgontimmarna eftersom solen gick upp i samband med ankomsten. De fyra paddlarna möttes upp av undertecknad ledare (som kört upp redan på tisdag) och efter en del packande var alla på vattnet och redo att paddla vid 11.30.

Första landstigningen blev på Grisslan, en av de bebyggda öarna, där sillunch intogs. Fick en pratstund med en annan paddlare som varit till Trysunda för en glass – nästa stopp för oss alltså. Med gynnsamma vindar gick vi på ”horisontsidan” ner till Trysunda där den omtalade glassförsäljningen hägrade. Till vår stora besvikelse var personalen ute på jobb och lämnat ett telefonnummer för akuta behov. Ingen upplevde dock glassbehovet som tillräckligt akut för att ringa, så det blev att paddla vidare istället. Målet för kvällen var Balesudden där det enligt utsago skulle finnas fina tältplatser. Hittade den förmodade platsen och kunde konstatera att ”fina tältplatser” är en definitionsfråga som skiljer sig mellan olika skärgårdar. Utsikten var det inget fel på och efter massmord på knotten som skyndade in i tältet när dörren öppnades så blev det en god natts sömn.

Fredagen bjöd på starkare vindar, fortfarande från nordost, och efter en stadig frukost fortsatte färden söderut. Det var lite svårt att hitta lunchplats i lä, men någorlunda skyddade kunde vi sitta och rutten planerades om att inte gå ut till Västervärsningarna, utan att sikta på Ulvön istället. Vi fick därmed vinden mer i ryggen än i sidan, även om det ändå var lite stökigt på ytan. Väl på Norra Ulvön blev det den glass som uteblev första dagen. Vi lämnade sedan hotellet och paddlade över sundet till Södra Ulvön med bekvämligheter som utedass och en bastu som var ur funktion. Här var det inte så mycket flygande kryp, utan istället var utmaningen att hålla sanden utanför tältet. Vilket av någon anledning lyckades bättre för oss som slog upp tälten på stranden än de som gick upp i skogen.

Lördag morgon bjöd på ännu en solig dag och avtagande vindar. Första paddelpasset gick till Marviksgrunnan på södra Ulvön där vi tog en titt i den nedlagda gruvan och fick en utförlig guidning i kapellet. Guidningen tog sin lilla tid, så det blev också till att inta lunch på stranden innan färden fortsatte. Målet för dagen var att nå Höglosmen, vilket gav oss 3 vägval. Det första var uteslutet – rakt på Höglosmen, ca 2 timmars paddling utan några kobbar och skär. Så valet stod mellan att paddla landnära eller via fågelskyddsområdet och naturreservatet Gnäggen, som ska vara värt ett besök, och sedan ytterligare 1,5 timmes paddling. Eftersom vindarna var svaga valdes Gnäggen. Ett val som ingen ångrade. När vi närmade oss ön som utgör naturreservatet möttes vi av mängder av fåglar, bla tobisgrisslor och tordmular som kom riktigt nära. Det är inte tillåtet att gå iland, men vi paddlade runt den lilla ön och mötte på andra sidan ett stort sällskap sälar. Uppskattningsvis var det kring 50 sälar som låg på klipporna och som hoppade ner i vattnet för att spana lite på oss. Vi låg en god stund i vattnet, sälarna lika nyfikna på oss som vi på dem, och när vi paddlade vidare mot Höglosmen fick vi ”sälskap” halvvägs till vårt nattläger. Passagen från Gnäggen till Höglosmen blev helgens längsta, dessutom utan bensträckare sedan lunch. Men med strålande sol och en svag vind i ryggen var humöret ändå på topp.

Söndag var sista dagen och alla var uppe tidigt. Kanske på grund av den beryktade äppelkakan på Högbonden som var dagens mål före turens avslut. Alla var klara nästan en timme före utsatt tid och det blev en kort tur runt Höglosmen till Högbonden där vi hade god tid att titta i utställningen och läsa om fyrvaktarna som bott på ön. Efter intagande av äppelkaka vandrade vi ner till kajakerna, slöt cirkeln runt Höglosmen och paddlade in till Bönhamn där vi möttes upp för skjuts tillbaka till bilarna.

Det blev en lyckad tur som täckte in större delen av Höga Kusten och som vanligt på mina turer utan regn. Beroende på vem man frågar så tillät vattentemperaturen ett dopp om kvällarna. Totalt paddlades 74 km under de fyra dagarna, med dagsetapper på drygt 20 km, utom sista dagen. Trots en relativt ö-fattig skärgård så finns det ännu outforskade plaster att besöka, så det blir nog fler turer i området.

Med på turen: Emma H, Björn F, Knut F, Margareta F, Erik G

Gänget goes pro
Meta, Knut, Björn och Emma
Knut, Meta, Björn och Emma
Ulvön 1
Ulvön 2
Oh
Björn skapar
Troligen något riktigt smarrigt !!

Kalendariets beskrivning av turen:
Grad: 4-5
Ledare 1: Emma Hellström, 070-2375729, emma.hellstrom1[at]gmail.com
Ledare 2: Björn Forsberg, 073- 3672254, bjorn.forsberg[at]baffini.com
Deltagare: 6
Startplats: Bönhamn/ Nyängets havsbad
Beskrivning:
Vi reser på onsdag eftermiddag och övernattar på fastlandet. På torsdag packar vi kajakerna och paddlar längs Höga Kusten under fyra dagar. Turen kommer att gå mellan Bönhamn och Örnsköldsvik (Nyängets havsbad). Vindriktningen avgör om det blir från norr till syd eller omvänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.