2017-06-03–06, Roslagen, en klipptur

Roslagsturen startade på lördagen den 3e juni, men ett par deltagare kom redan kvällen innan och vi avnjöt ett par pizzor med lämplig dryck och massvis med paddelsnack.

På lördagen paddlade vi som brukligt söderut fast kom inte längre än 6 km till Askören eftersom det var lunch då. Vi njöt våra smörgåsar bevakade av ett par fräsande svanar. Redan nu blev vi påminda om hur årstiderna magasineras i havet och portioneras ut lite i efterskott, känslan av tidig vår var påtaglig. Sedan satte vi av mot Örungarna och hade tänkt tälta på den östra ön, men där vid en eld blommade kärleken så intensivt i form av ett jubilerande äkta par att vi paddlade vidare och tältade på den vindutsatta södra Örungen.

Söndag morgon kom vi iväg i ganska behaglig tid men eftersom det fortfarande drog kallt bestämde vi oss för en etapp av mer symboliska dimensioner. Vi gick vanemässigt över farleden vid Ledskärsgrund till Söderarm och tog en tidig hamn i lä på Inra Hamnskär. Det var kallt. En incident inträffade som dock slutade väl. Med hjälp av rullar och starka armar drogs Kalle upp högt på en klippa sittandes i kajaken. Han satt kvar och pysslade i sittbrunnen i godan ro tills kajaken la i backen och rullade tillbaka i spat med full fart. Till allmän munterhet men det slutade väl.

Blåsigt och kyligt på måndag morgon hade vi SMHIs prognos under noggrann uppsikt. Den sa blå himmel och varmt klockan 14 och för en gångs skull hade de rätt. Vi tog vägen över Ledskär igen, och det är en luring eftersom fartygen normalt håller till höger men på denna plats kan gå på valfri sida om mittmarkeringen. Efter rast på en liten kobbe paddlade vi i fint eftermiddagsljus längs Betsebergens klippor på norra sidan av Gisslingö, där vi också tältade. Vi fick en varm och fin kväll i solnedgången. När vi satt och njöt vår kvällsmat kom en familj Mufflonfår förbi och spanade in oss med viss respekt. Det kan man också förstå eftersom det är en sorts djurhållning medelst jakt.

Även tisdagen, nationaldagen, var det fortsatt fint väder. Vi tog en lunchrast på Kalvskär innan vi var åter till Vätö för dusch och hemfärd. Sammanfattningen är att vi genomförde turen med en djupare upplevelse av harmoni än vad ett kustjägarförband skulle ha gjort.

Gänget var Kalle H, Lasse J, Zdenek K, Stefan H och Staffan Ö

On keyboard Staffan Ö

Fika, Askören på Björköfjärden lördagen.
Havssvalget
Lerskärsgrund med ordning på kajaker men inte på båtar.
Zdenek vid Inra Hamnskär
I Söderarm när vädret vänt
Mufflonfår betraktar oss misstänksamt.
Stefan på Gisslingö
Betsebergen på Gisslingö
Hällkar
En sista rast på Frövallskär med utsikt mot Simpnäs och Arholma innan inpaddlingen till Vätö.

 

 

 

 

Info i kalendariet: 3-6 juni, Roslagen – en klipptur

​Turen kommer att gå från Vätö till Nordre och Södre arm och om vädret är fint lockar några riktigt trevliga ögrupper som kanske Norrpada, Rödlöga eller ytterskärgårdarna. Vi kommer att göra strandhugg på ett par öar medtraditionellt kulturlandskap och typisk skärgårdsnatur.

Grad: 3-4 relaxed
Ledare: Staffan Öström, 0702-818 001, staffan.ostrom[at]gmail.com
Deltagare: 8
Startplats: Vätö
Anmälan :  Görs till Staffan på 0702-818 001 eller med ePost till staffan.ostrom[at]gmail.com

På vattnet:   Lördag 10:30 vid Fiskebyn på norra Vätö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.