2017-05-21, Dagspaddling utmed Västeråskanten med Eskilstuna Kanotsällskap

Västerås hamn och öar var turen för dagen.
Hasse och jag ledde. Anette, Marie och Christer hängde på och när vi kom till Västerås så dök Per upp. Hasse hade valt Lövudden som iläggsplats. Det fungerade väldigt bra och det är ett vackert bad med många besökare redan innan badsäsongen.

Vi kom iväg i ett lugnt tempo. Passerade lite på håll djuphamnen men gick nära den sista i raden av båtar innan strandpromenaden börjar. Paddlade in under en bro vid Lögarängsbadet och Per började fungera som lokal guide. Vi hade hört talas om en båt och kajakmässa en bit in i Svartån och paddlade in där för att titta. Vi blev uppmärksammade av mässans speaker som tog tillfället i akt att säga att kajak är ett bra transportmedel till öarna ut i Mälaren. Paddlade under några broar innan vi vände ut i Mälaren igen. Väntade lite på att turbåten Havsörnen skulle passera. Såg det sjunkna huset och paddlade förbi bogserbåten Bore. Kom in i det som av folkhumorn döpts till Skitviken och tittade på ångkraftverket som blivit badhus och som ska bli hotell.

Klockan hade blivit lunchdags och vi rastade vid Notudden. Innan vi fortsatte läste jag en dikt av Pär Hansson ur diktsamlingen Kajak.

Nästa sevärdhet blev en sväng in till bryggan vid Lakeside Adventures för att se vilka kajaker som fanns på kajakstället. Sedan passerade vi ett område med vass och tittade på några dyra hus. Vid Västerås Kanotförening gick vi iland och fikade. Pratade med deras medlemmar och beundrade anläggningen. Anette och Christer provpaddlade en Melker-kajak.

Vi beslutade oss för att gå en kort rutt tillbaka över fjärden. Passerade Östra holmen, Elba och Kattskär. Motorbåtarna tog stor hänsyn då vi passerade farleden. Vi mötte ett stort gäng kajakare från Friluftsfrämjandet. Vid Kattskär låg doften av hägg som ett stråk över vattnet. Marie doppade näsan i häggblommorna. Tillbaka till badet tackade vi varandra för en trevlig tur.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.