2017-05-13–14, Vårprimörer bland Ridöarna

HAV, Havspaddlarnas, rapport

På morgonen lördag den 13e maj startade två grupper mot Ridöarna, fyra kajaker från Mora på Sörmlandssidan och två från Vretboudde. Grupperna kom ungefär samtidigt till Långholmen, där vi satte upp tälten vid den västra klippan.  I år var det betydligt tacksammare förhållanden, milt och lugnt majväder även om det varit kyligt tidigare och våren inte hunnit lika långt.

Efter lunch sjösatte vi igen och gjorde en sväng sydöst ner mot Granfjärden och de södra holmarna.  Vi strök efter stränderna. Dit människor vanligen inte tar sig är det vackrast. När vi närmade oss lägerplatsen såg vi en nyfiken bäver som insåg att han fått nya grannar.

Efter middagsmaten tog vi en sedvanlig öpromenad i skymningen och återsåg våra vänner korna från förra året, den lägerplatsen, besökte torpet och snubblade runt bland stenar och buskar i den vackra skymningen. Vid lägerplatsen simmade bävern fram och tillbaka och spanade in vår by. Antagligen hade han fått syn på de fyra träpaddlarna, pagajerna, som stod lutade mot ett träd, bra konstruktionsmaterial?

I solnedgången stod hela världen i lågor. På andra sidan tältduken hördes bävern slå med svansen mot vattnet. Tranorna trumpetade. Snart jag med.

Söndag morgon log milt mot oss när vi kröp ur tälten. Alla pagajerna stod kvar och hade överlevt bäverns giriga blickar. Efter en angenäm frukost gjorde vi en promenadpaddling längs vassarna till Lübecks sten. Vi var lite extra nyfikna på platsen eftersom den ställts i ordning för friluftslivet på lagom gångavstånd från Torpstadsviken. Det var ordentligt röjt och skulle säkert gå att tälta men marken var något ojämn, prio såg ut att ligga på utsikt och brasaftnar. Vi njöt en lunch till bords innan grupperna skiljdes åt för hemfärd.

Sörmlänningarna tog raka spåret till Mora medan Västmanlänningarna följde Aggarön upp på återvägen till Kärrbolandet.

Moragänget var Anette R, Arne A, Kalle H och Alena K från Vretboudde Göran A  och Staffan Ö.  

Vid pennan Staffan

 

 

Kalle och Arne vid Mälby kråka

 

Torpet ”Lyckebo” på Långholmen

 

Nattvila även för kajakerna

 

En härlig kvällshimmel att ta med sig i tältdrömmarna.

 

 

Söndag morgon – äntligen paddla igen !

 

Gänget vid den iordninggjorda rastplatsen vid Lübecks sten. Eldplats och annan service finns lite längre upp i backen.

 

Kalle studerar vattenståndet vid just Lübecks sten

 

 Kalendariets beskrivning av turen: 
Årets första övernattning i vår närmaste och kanske finaste Mälarskärgård. Vi startar på lördag morgon med två grupper som möts på vattnet för gemensam paddling. Vi kommer att titta på torp, vårblommor och lyssna in vårens sångfåglar. Tranorna har förresten redan kommit. Avslutning på söndag eftermiddag efter att vi som oftast letat upp en solig klippa.
Grad:  3
Turledare: Staffan Öström från Västerås, Anette Rothberg från Mora
Hjälpledare: Arne Ahlqvist
Anmälan:  Anmälan till Staffan 0702 818 001 staffan.ostrom[at]gmail.com respektive Anette 0736 736 925 arothberg[at]telia.com, med tanke på tillgängliga tältplatser begränsar vi oss till sex deltagare från respektive sida.
Samling:  Västmanlandsgänget paddlar ut från Vretbobadet 09:30 och Sörmlandsgänget samtidigt från Mora, tillbaka vid startplatsen senast 15:30.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.