2021-09-02-05/ Kosteröarnas naturreservat, Strömstad

Omgruppering gav en fin tur till Fjällbacka.

Ja, säg den tur som går som planerat !?   Tidpunkten stämde, men skador hindrade några från att komma med och skador och väder gjorde att vi övergav såväl Koster som Väderöarna. Men inga tårar för det, vi fick en fin tur och kunde vara i det vackra Fjällbackaområdet.

Vi sjösatte vid Veddökilen, som egentligen är en lagun, just norr om Fjällbacka på torsdag eftermiddag och paddlade i god medvind till ön med det utmanande namnet Käften. Ön ligger just utanför Fjällbacka så det blev en innerskärgårdspaddling. Det gick ganska kvickt, men blev lagom eftersom vi startade efter bilresa vid lunchtid. En ganska liten tältplats som vi delade med ett par trevliga kvinnor från Simrishamn. Det blir mörkt tidigare så här års och den hälsosamma sömnen hördes tidigt med en och annan snarkning bland tälten.

Planenligt så hade vinden vänt och vi fick medvind söderut, vi gick innanför Pinnö, utanför Otterön och tog lunchrast  på Musön. Välkända öar. Därefter förbi Dannholmen och Ingrid Bergmans duva.  Det var fredag och vi började se paddlare  här och där. Turledaren fick kalla fötter och kortade av dagen till en tidigare lägerplats på Gluppö. Det finns en tendens på Västkusten att man sätter upp sina tält tidigt och antingen gör en liten paddelsväng eller tar fram fåtöljerna och softar efter detta. Beteendet försvårar om man tänker sig längre etapper. Nåväl, efter en solig och fin paddeldag fick en glimrande kväll på Gluppö.

På lördagen gick vi en båge söderut runt Vedholmen där vi lunchade invid uppsatta tält. Utanför hade vi stött på några säljägare av kommersiellt snitt. Sedan blev det en öppnare paddling norrut förbi Lyngholmen och Långeskär till Stora Måkholmen. Är vädret bra är det en fantastisk ö, vacker med fin utsikt och plats för många tält. Återigen en fin paddeldag och vackra klippromenader på kvällen.

Söndagen var en enkel halvdagspaddling in till Veddökilen och bilparkeringen. Solbrända, vältränade och nöjda kunde vi sätta oss i bilarna, tuffa hem och drömma om Koster !!

Med på turen var Lasse J, Henrik N och Staffan Ö.

Start från Veddökilen
Kompass som har svårt att förhålla sig till verkligheten, visade dock ungefär rätt.
En route
Mycket skyddad lägerplats på Käften
Trixig framkomlighet
Afton
Startklara
Lunchrast på Musön
Ingrid Bergmans duva vid Dannholmen
Stugan på Dyngön
Lasse
Henrik
Norra Väderöarna
Väderöarna från Gluppö
Bogen
Henrik och Lasse
På Stora Måkholmen
Behagligt ljus att somna med
Åter i Veddökilen
Det blev en lite spretig åtta….

 

 

Såhär skrev vi innan turen…. 🙂

Koster – lite mera hav

En bra tid att åka till Västkusten, varmt i vattnet och den stora turistsäsongen har passerat.

Kosteröarna utanför Strömstad är ett av de områden på Västkusten som sticker ut lite extra. Det är en liten skärgård som ligger lite för sig självt, avskilt från fastlandet av Kosterrännan som är Sveriges enda marina nationalpark. Ute bland öarna är det gott om knubbsäl som vi säkert kommer att få se. Koster ligger så pass exponerat för Atlanten att det kan förekomma tidvattenskillnader av mer filosofiska dimensioner. Har vi tur kan vi få se mareld i vattnet i kvällsmörkret. I övrigt består ögruppen av två större öar, Sydkoster och Nordkoster som vi ska försöka att runda. Ursholmen med dubbelfyrarna i söder står också på menyn. Fri horisont garanterad. Välkomna på en fin och upplevelserik tur.

Grad 4 – men inte längre etapper än 30 km per dag

Anmälan: Till Staffan senast torsdag den 26e augusti. Max 8 paddlare totalt, friska.

Ledare: Staffan Öström 0702 818 001 staffan.ostrom[at]gmail.com,
Lars Johnsson  0723 95 81 80
larsj2991[at]gmail.com

Samling: Vi samlas på Saltö söder om Strömstad klockan 12 på torsdagen för parkering och sjösättning. Vi återvänder söndag tidig eftermiddag.