2020-07-12–15, Stockholms norra skärgård

Reserapport

2020-07- 12-15 Stockholms norra skärgård

Vi blev 5 st. som träffades på söndag i Rävsnäs för att paddla i Stockholms norra skärgård. Ett kraftigt oväder var på gång, så vi beslutade att avvakta med att flytta våra packningar från bilar till kajaker. Regnet kom och vi hittade skydd under taket i paviljongen som låg nära våra bilar och tog lunch där. Efter en stund sprack det upp och vi var snart klara med sjösättningen. Vi började paddla med vinden österut på norra sidan av Tjockö mot södersidan av Korsö och på västersidan av Inre Håkanskär, St. Hämtan till Håkanskär. Under hela resan fick vi omväxlande väder. Byig vind hade rätt riktning för oss och hjälpte oss att komma snabbt till Håkanskär. Tältplatsen hittade vi i lä på norra sidan av ön.

Den dagen paddlade vi 15 km.

Måndagen bjöd på fint väder och vind från nordväst som var perfekt för vår paddling söderut förbi Vattungarna, Gjusskärsgrunden, Gjusskär. Från Köttkobben var dags att korsa färjelinjen ca 3 km förbi fyren Nygrund mot Kryckan. Vi rundade Inre Hamnskär på södra sidan och paddlade mot Manskär och på västsida av Norrharorna, Norrskäret till Söderarm. I båthamnen ankrade några stora segelbåtar men för oss saknades lämplig plats för att gå i land. På ön finns museum som visar hur fyrvaktare med familj levde här till år 1997 då fyren avbemannades. Man hittar här också en kiosk med självbetjäning och gamla överblivna militära anläggningar. Överallt fanns otroligt många måsar och deras ungar som bara skrek och skällde ut oss. Vi träffade en dam som är bofast där och tar hand om båtgäster och hyr ut stugor. Från Söderarm paddlade vi söderut mot Karskär. På östsidan hittade vi en liten plats för våra kajaker och tält. Kvällen var jättefin så vi tog en promenad och från öns högsta topp beundrade vi den vida horisonten och solnedgången över Söderarm.

Den dagen paddlade vi 21 km

På tisdag väntade oss det riktiga sommarvädret med sol hela dagen. Vi gav oss söderut mot Stor-Högskär, Långskär och västerut mot Inre Hamnskär och till V. Lerskäret. Därifrån är det ca 1 km till Otterkobbarna och man behöver återigen korsa färjelinjen. Vi fick vänta med överfarten tills två stora färjor passerade förbi. Vi borde ha väntat lite till för att slippa de ganska besvärliga vågor efter dem. Från Otterkobbarna var det inte långt till norra sidan av Örungen. Där hittade vi en fin plats för övernattning.

Den dagen paddlade vi 25 km

Onsdag bjöd igen på en fin, varm solig dag. Eftersom det var vår sista dag på sjön och vi hade inte så långt tillbaka till Rävsnäs , så vi tog en lång frukost. Efter badet paddlade vi mot norra sidan av Fejan på östsidan av Kulkan, rundade fyren Fårholmsrevet och med vinden surfade vi på vågorna förbi Furholmen tillbaka till Rävsnäs. Innan vi skildes åt samlades vi en sista gång och var överens om att den här turen och gemensamt umgänge var lyckat. Vi hade sett den vackra skärgårdens natur, några havsörnar, svanfamiljer, strandskator och en säl.

Den dagen paddlade vi 10 km

Deltagare var ledare Joakim T , Anders S, Ulla S, Peter E, Zdenek K ( vid pennan)

Bilder, se nedan Turbeskrivningen.

===============================================

Turbeskrivning:
Vi kommer att paddla i Norearm o Söderarms skärgård med startplats Räfsnäs. Turen börjar i Norearms skärgård mot vackra Håkanskär för första övernattningen. Därefter går vi tillbaka mot mittmärket och korsar Furusundsleden där den är som smalas. Sen bär det av mot Söderarms fyr som är ståtligt vacker, för att sedan hitta lägerplats mot öster i denna vackra skärgård. Vi kommer snirkla i lågt tempo med upptäckarglädjen i focus bland alla kobbar och skär?

Gradering 3
Datum 11-14/7
Ledare Joakim Thornell, 070-3026133, joakim.thornell@gmail.com
Hjälpledare Zdenek Klimt
Antal deltagare 8
Startplats Räfsnäs nord om Kapellskär
Anmälan sker löpande och ”först till fyr får vacker utsikt”.

=======================================================