2020-09-26–27, Sjön Båven i höstskrud

Det hade regnat på lördagsmorgonen. Men när vi startade från badet i Stjärnhov hade regnet precis upphört. Efter att ha paddlat genom sjön Naten kom vi till Nateån som är en fascinerande slingring å som rinner ner i Båven. Fallhöjden skall vara 1 dm. Ute på Båven paddlade vi västerut och förbi Fiön ut på Gullfjärden. Då det var dags för lunch gick vi i land på Tova Bråte, där vi hittade en läplats med utsikt över fjärden. Vi hade haft lätt medvind och nästan blankt vatten. Efter lunchen fortsatte färden utefter ostsidan av Gullfjärden. Vi tog oss till Stora Grytsholmen för att kunna se godset Vibyholm. Därefter tog vi oss till Prästön, som utvalts till övernattningsö. Det var varmt i luften och i vattnet. Några tog sig ett dopp. Vi satte upp tälten och förberedde kvällens måltid.  Ved samlades ihop och vi hade en brasa när vi åt. Elden brann till läggningstid.

 Det började blåsa lätt på kvällen och på Söndagsmorgonen var det disigt och vinden hade ökat något. Efter morgonmål och lägerrivning paddlade vi i motvind till Kärringön och vidare utefter Gullfjärdens västsida till Björkudden. Härifrån tog vi sikte på Kalvholmen, som vi gick upp i lä om. I lä av Älgön, Skogsön och Fiön paddlade vi ut på Hornafjärden och hittade ett lunchställe på Linö med skapligt lä.. 

Under lunchen först, började vi kunna se solen. Sedan satte vi kurs på Hånö med dess vackra klippvägg. På avstånd såg vi även Klevaberget. Efter att ha rundat Hånö passerade vi Klubben som har en inte helt okänd grotta.. Härefter var det paddling tillbaks till Stjärnhov nu i lätt motvind men i sol. Vi passerade då återigen Nateån med dess slingriga vindlingar.

 Vädret hade varit lugnt under Lördagen och Söndagen var det lite blåsigt men i gengäld lite soligt på slutet. Vi klarade oss från regn, men det var disigt och lite fuktigt. Det var faktiskt sommartemperaturer både på lördagen och söndagen.

Vi såg en del havsörnar och några lommar och korpar. Vi kunde på avstånd se några kanotister på sjön men annars var det nästan tomt på sjön..

Sträckan vi paddlade var 40 kilometer.

Vi som paddlade var  Marie, Michel, Peter, Bronek, Zdenek
och jag Lars

Bilder från turen- se längst ned på sidan


Påannonsering av turen i april 2020:

Det finns många möjliga vägval på den vackra sjön mitt i Sörmland. Båven är känd för bland annat sitt klara fina vatten. Var vi paddlar och var vi startar bestäms när det står klart hur vädret är. Vi övernattar på någon lämplig ö i sjön

  • Turen är en grad 3 tur. Men vi paddlar inte så fort.
  • Anmälan sker till Lars Lundin 070 541 66 46 eller
    Zdenek Klimt 070 547 68 19 senast 22 september 2020.
    Max antal deltagare är 12.
  • Ledare är Lars Lundin och Zdenek Klimt.
  • Samlingsplatsen bestäms någon dag innan vi träffas. Anmälda får meddelande om exakt plats senast dagen innan.
  • Turen går den 26 till 27 september 2020. Samling sker 09.30 på vald plats. Vi beräknar vara tillbaka senast kl 17.00. Det är cirka 10 mil från Västerås och cirka 5 mil från Eskilstuna.

Bilder från turen.