2019-10-12–13, Nyköpings skärgård

Turrapport

Färdrapport Paddling i Nyköpings skärgård.


Väderrapporterna inför helgen pendlade mellan dåligt och ännu sämre med blåst och regn. Det innebar att manfallet blev stort inför turen av de som anmält sig tidigt men till slut blev vi fem hängivna som åkte till Svärdsklova tidigt på lördagsmorgonen. De olika bilarna ramlade in vid niosnåret och efter sedvanliga bestyr, en slurk kaffe inräknat, kom vi iväg vid pass kl 10. Västlig vind med plattvatten och med solen som tittade fram började man undra om det verkligen var nödvändigt med torrdräkt som alla hade på. Vi passerade Broken, klubbholmen som jag tillbringade sommarmånaderna på under min barndom, som nu endast hade några få besökare. När vi skulle över till Lökholmarna började vinden ge sig till känna med antydan till brytande sjö vilket brukar ske kring 8-9 sekundmeter. Torrdräkten är nog inte så tokig att ha på sig i alla fall… Vi gick öster om Lökholmarna och gav oss ut till Vidskär för att känna på vågorna. Ingen blev blek om ansiktet så jag tog det som ett gott tecken. Vi insåg att det var begränsat med bra landningsplatser för lunch här ute bland de små kobbar som finns så vi gick tillbaka in till Östra Lökholmen för lunch på en härlig berghäll med lä.  Redan här kunde man notera att det fanns ambitioner med matlagningen även denna gång då det gjordes fiskgryta över ett kök medan på ett annat lagades det asiatiska musslor med nudlar.

Åter ut till vågorna och det vankades medvind från Vidskär till Kallhamn där marginalerna i vågorna var för små så vi tog beslut att ta riktning mot Kittelö för att få lite sjölä. Väl där skådade vi en havsörn som gick ner bakom Uttergrytsklubben och alla förvandlades till örnspecialister som skulle smyga sig på det här exemplaret. Och ser man på, där satt den, högst upp i ett vindpinat träd och torkade sina vingar. Man har ju sett skarvar göra det titt som tätt men det här var något helt annat när vingpennorna fladdrade i vinden och den väldiga kroppen exponerades i motvinden. Den verkade var rätt obekymrad av oss men gav sig iväg när var, säg 30 meter ifrån den. Har man utlovat havsörn så infriades den leveransen med råge. 

Det var nu dags att reka för en tältplats för natten och vi siktade in oss på Sackholmarna som även har ett utedass. Det kändes tveksamt när vi kom dit och olika argument lades fram om vi skulle stanna eller inte. Vi hade ju ambitionen att tända en brasa och det kunde hav blivit äventyrligt med den vindriktningen. Jag föreslog att vi skulle ta oss över via Kråkfjärden till Stendörren men att vi skulle behöva göra det nu då klockan redan var 16 och vi ville inte bli sena. Glada i hågen gled vi iväg och fick njuta av en del fina surfar när vi närmade oss Stendörrens reservat. Och för all del även inslag av hjärtat i halsgropen vid någon snedträff med paddeln.

Väl framme fanns det hur mycket som helst att välja på och vi snirklade oss fram till Brännskär som erbjöd totalt lä, iordningsställd eldstad och fina hällar för tälten.  Så, snabb urlastning och resning av tält och sedan blev det allmän tvagning och bad där några visade att det måste finnas polarrävsgener i släkten med tanke på hur det lögades. Kvällsaktiviteterna vidtog med plundring av diverse pluntor, tändning av brasa, resa tarp då det började dugga och sedan en veritabel matfrossa i form av diverse trerättersmiddagar. Synnerligen trevligt och kvällen avrundades med lägereldsljug så som sig bör.

Söndag morgonen erbjud sol och västlig vind på ca sex sekundmeter och det var dags att betala fakturan… d v s motvindspaddling tillbaka över fjärdarna. Vi styrde mot Kalklubbarna dit Jocke lotsade oss fram till kanalen som går mellan öarna. Spektakulärt och en första upplevelse för en del av oss. Därefter siktade vi mot Hamnskär med målet att nå Rågö Stångskär. Vi kunde hitta skapligt sjölä bakom kobbarna hela vägen ut. Efter lite kajakdräll styrde vi rakt västligt mot Kittelö och en av höjdpunkterna började då den fjärden har gott om bränningar, utgrundningar och allt man kan önska sig. Vilken känsla att paddla och vattnet häver sig runt omkring en och vattenkaskaderna slår över stenarna. Fantastiskt, tyvärr var ingen sugen på att ta fram någon kamera men minnet finns kvar ändå.

Lunch i den sydöstra lagunen på Kittelö och vi kände att vi var väldigt nöjda och att vi kunde styra tillbaka till Svärdsklova. Vinden lade sig och vi hade broschyrpaddling när vi gick söder om Risö och för att sedan sikta utgångsplatsen. Jag tror vi var framme vid tvåsnåret och vi tog en avslutande fika på bryggan vid restaurangen och lapade eftermiddagssol.
Total sträcka 30,8 km.

Inte så pjåkigt, tyckte vi alla. 

Tack till Jocke T, Zdenek K, Daniel L, Erik G.

Vid pennan

Björn Forsberg

Bilder från turen längst ned.

__________________________________________

Påannonsering vid uppstartsmötet 

 

 

Nyköpings skärgård gör jag för att jag känner att det är ett lagom åtagande och det är ett trevligt område utanför de reguljära paddelvattnen vid Stendörren. Jag är uppfödd där så jag hittar skapligt bland kobbarna.
/Björn

  • Grad: 3-4
  • Turledare: Björn Forsberg
  • Hjälpledare: Eva Eberhardsson
  • Samlingsplats:-
  • Kartor:
  • Anmälan: Till Björn, 073- 3672254

 

Bilder från turen