2019-08-17–18, Stendörren

Turen till St Anna omplanerades i år till Stendörren.

Istället för planerade 3 dagar paddlade vi 2 dagar. Dagarna skulle enligt väderprognosen vara blåsiga 8m/s. I början av vecka var vi 6 som skulle vara med, men när flera blev sjuka och gruppen reducerades till 3, beslutade vi att åka till Stendörren.

Lördag kl 9.00 var vi vid Stendörren. Där träffade vi en stor grupp på kanske 12 personer från Friluftsfrämjandet så att det var ganska livligt på bryggan och parkeringen. Men i alla fall lyckades vi med att vara de första på vattnet. Vi paddlade mot Krampö mellan de små öarna mot fyren Griskär Övre. Därifrån försökte vi paddla söderut mot Djupsundet men motvinden var för stark, ca 10m/s så vi vände och rundade Ringsön på norra sidan. Där var det lugnt och samma i Långösundet. Nattläge hittade vi i lä på Björkskär. På natten kom lite regn. Ca 16 km.

Söndag morgon var solig med 4-5 m/s sydlig vind. Vi paddlade längs Hartsöns östra sida, rundade Stora Åsskär och vände mot syd. Vid södra spetsen av Lund surfade vi i stora vågor mot Horviksholmen. Där tog vi lunch. Efter en stund var vi inte ensamma där. Det kom en stor tjejgrupp på hästar. Vidare paddlade vi förbi Hamnskär mot Brännskär, Stora Runnskär och tillbaka till Stendörrens brygga. Vi hann komma iland före den stora gruppen som vi träffade på lördag morgon. Ca 17 km.

Med på paddlingen var Bronek Tobola, Karl Hogård och Zdenek Klimt 


Så här skrev vi före turen:

Fågelskyddet är över och vi paddlar i den fina ytterskärgården. Härlig natur i den östgötska skärgården. En klassisk och alltid uppskattad tredagars tur.
Väder och vind styr vägvalen.