2019-06-20–23, Dalslands kanal, Maratonleden

Turrapport. Midsommarpaddling i Dalsland

När vi hade svängt av från Åmål på vår väg till Bengtsfors började regnet vräka ner… Nu kan det bara bli bättre tänkte vi när efter några timmars bilkörning nästan var framme vid startpunkten i centrala Bengtsfors.

Vi blev totalt 9 st som tyckte att paddla i Dalsland under midsommarhelgen vore en bra idé, nya vatten, exotiskt jämfört med havspaddling, lugnt tempo…

När sjösättningen vid Sågudden väl var klar sprack det upp och vi började paddla norrut på Lelångs västra sida i lätt medvind. Vi kom fram till första nattens tältplats vid fyrasnåret, Åkerkärrsudden lägerplats 60. Fina hällar att dra upp kajakerna och gott om plats för tälten även om vindskyddet var upptaget av några tysktalande paddlare.

Rond ett i matlagningsenvigen kunde börja där de olika matlagen gjorde sitt bästa att imponera på varandra, bl a med tapas, fiskgryta och annat gott med lämpliga drycker till.

Nåväl, nästa morgon, midsommarafton, bjöd på sol och frisk västlig vind så det gällde att hålla sig utmed sjökanten för att slippa vågor. Första pausen togs vid Sandudden, Lp 62, som gjorde skäl för namnet då all ville ha en kopp kaffe. Nu förstod man hel och hållet hur deltagarna ville ha det, ett gäng paddlande mumintroll som ville ha det trivsamt värre.

Vid Torrskogskyrka blev det till att ta sig över sjön i kraftig medvind och surfa sig in till Gustavsfors för att där slussa sig upp tre meter över till sjön Västra Silen via Sunden som är härligt trångt och lummigt för att sedan öppna upp till en liten skärgård med Storön som har tre lägerplatser. Vi valde den västra sidan för att få kvällssol.

Dags för sillunch! Alla bidrog till ett sillbord med alla nödvändiga inslag såsom matjessill, egenhändigt inlagd sill, västerbottenpaj, pilsner snaps och allsångshäfte. Lagom när sista sången sjungits kom regnet och det blev lite mer kontemplativa aktiviteter fram till dess att en deltagare halade fram rulltårta, jordgubbar och grädde till eftermiddagsfikat. Till kvällen togs de medhavda grillarna (ej engångs…) fram och det grillades gladeligen i samma takt som det ljögs om diverse. Mycket lyckad midsommarafton även om det blåste så det prasslade i tälten.

Jag planerade för sen start på midsommardagen och ingen misstyckte… från Storön bar det rakt söderut mot Vårviks kyrka som syntes en god stund innan och där blev det förmiddagsfika. Vidare ner i viken mot Skifors och snabbstopp för lunch strax innan det var dags för att släpa kajakerna över vägen till nästa sjö, Svärdlång. Vi paddlade bara ett par km och kom fram till Skinäsets lägerplats. Fantastisk utsikt över sjön och lika bedrövlig åt andra hållet då hela näset bakom oss var ett kalhygge. Där fick vi dela plats med ett norskt scoutgäng om ca 25 personer.

På söndagen var det dags att gripa sig an resten av som Svärdlång är väldigt smal och man får känslan av att man paddlar i en å snarare än på en sjö. Branta klippor, pittoreska hus, allmän lummighet gör det till en spektakulär paddling.

Vi drog upp kajakerna vid Skåpafors, tvärsöver från Skåpanäset för att ha en sista gemensam lunch och sedan skicka iväg de frivilliga att hämta bilarna fyra km bort i Bengtsfors. I gengäld slapp de diska.

Innan vi skildes åt samlades vi en sista gång och var överens om att den här turen gav mersmak på både Dalsland och gemensamt umgänge. Det blir nog till att ta en tur här i trakterna nästa år igen.

Deltagare var Anders S, Ulla S, Christine G, Erik G, Ann U, Per J, Anders Ö, Eva E samt undertecknad.

Vid pennan

Björn Forsberg


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  •  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

___________________________________________

Påannonsering av turen vid årsmötet_____________________

Maratonleden är i sig 55 km och ger möjlighet till utvikningar till både östra och västra Silen.

Grundplanen blir att komma fram till Bengtsfors, torsdag vid lunch, slussa ner till Billingsfors och ta sig upp en bit förbi Laxsjön. Fredag blir det skönpaddling i Svärdlång och beslut om hur vi ska hantera Östra/Västra silen. Senast lördag lunch bör vi passera Gustavsfors för en övernattning vid Lelång innan vi landar i Bengtsfors igen på söndag, tidig eftermiddag. turen går även att korta av om det är tjurigt väder utan att man får logistiska problem.

  • Grad: 2
  • Turledare: Björn Forsberg
  • Hjälpledare:
  • Samlingsplats:
  • Anmälan: Till Björn, 073- 3672254