2019-06-06, Nationaldag på Mälaren, Nyckelön

Start vid Sanda-badet. Varmt och lugnt när vi lastade av vid 9.30.

 

10:13 startade vi paddlingen moturs runt Nyckelön. Många väntade på broöppning men vi klarade frihöjden och paddlade vidare utan uppehåll. Fortsatte längs farleden på Sörmlands sidan. Beskådade fastigheterna i solgasset, ena storbygget efter det andra. Sörmlänningarna verkar ha det gott ställt. Söder om Granholmen rastade vi på Kattskär vid 11,30. Lite tidigt kanske eftersom någon nyligen intog en sen frukost under färd i kajaken. Vi fann rester efter utemöbler på ön men tyvärr inget som gick att använda. Istället blev vi sittandes i solgasset jämte fyren.

Paddlade rakt norrut längs Granholmen för att sedan styra direkt mot sundet innanför Nyckelön, Rasholmen. Vi rörde oss i sakta mak genom sundet succesivt mötande och förbiåkta av den nya typen av fridsfarkoster, vattenskoter. I sundet finns flera områden av täckta ramar. Det är för att begränsa spridningen av den invarsiva arten Sjögull. Ser ut lite som en näckros men med lite fransiga blad. Om ni observerar denna art under andra paddlingsturer vill man gärna att det rapporteras i artportalen artportalen.se .

Läs mer om Sjögull på http://www.malaren.org/malaren/vattenvardande-atgarder/bekampning-av-frammande-arter/bekampning-av-sjogull-i-malaren/

Vid Mellansundet övervägde vi att göra en avstickare till vindskyddet vid Stavsholmen. Denna förlängning av turen riskerade dock ”sen ankomst” varför någon ringde sin hundvakt för att få ett godkännande. Det blev klartecken och vi länsade till Stavs-holmen med god vinden i ryggen. Otrolig fin rastplats, vindskydd med sandstrand och bord med bänkar. Kan rekommenderas om ni är i området. Vi lunchade och drygt 50% av deltagarna badade i solgasset. Åter i kajakerna vid 14,30.

Vägen åter var lite tjurig. Priset man ofta får betala för läns är motvind tillbaka och det var det. SMHI hade spått upp till 9 i byarna. Men pigga som vi var angjorde vi Sanda-badet 15:55. Några minuter före utsatt tid. Den extra utflykten tog ej så lång tid som vi befarat. Vid denna tidpunkt var badet fullt med badgäster. Vi tackade varandra för att trevlig tur.


Med på turen var Ledare Per samt Simone, Anders Ö och Ulla. Anders S var ofta kökarl.

Vid pennan Per Janze

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

__________________________________________

Påminnelsebrev till medlemmarna 30 maj:

Torsdagen den 6 juni, vår nationaldag, genomför vi traditionsenligt en ”runt ön-paddling”. Denna gång tar vi oss an Nyckelön, Kvicksund. Start från Sandabadet (det finns en liten väg ned till järnvägen där det går att lasta av kajaken för att därefter parkera uppe vid stora vägen).
Skepparmöte på stranden och klara för avfärd 10.00 Räkna med två stopp och återkomst ca
16.
Anmälan till per.janze@gmail.com alt 073 9607161. Vid busväder ställs turen in och anmälda får då ett meddelande om detta. Det är en av anledningarna till att det är bra att anmäla sig till turen i förväg.
Passa på att blågulpimpa din kajak dagen till ära.
Väl mött
Per Janze

___________________________________________

Påannonsering vid säsongsstart:

”Runt Ö” paddling, 6 juni, snart en svensk tradition
Önskvärt är något blått o gult dagen till ära.

Även detta år försöker vi oss på en runt en ö-paddling på Sveriges nationaldag den 6 juni. I år är det Nyckelön Kvicksund.

Start 10.00 färdig i kajaken
Vi rastar 2 gånger.
Vi räknar med att vara åter till iläggningsplatsen kl 16.

  • Grad: 2
  • Turledare: Per Janze
  • Hjälpledare: Ann Ulmehag
  • Samlingsplats: Iläggningsplats är ännu inte bestämd.
  • Anmälan till per.janze@gmail.com alt 073-960 71 61