2018-07-27–2018-08-02, Ålands norra skärgård

Årets Helgelandstur omplanerades detta år till Åland. 

Dag 1. Transportdag, bil till Kapellskär, färja över till Mariehamn, lite mer bil bort till Vårdö och Sandösunds camping, en bra utgångspunkt för Ålands norra skärgård.

Härliga Åländska hällar !

Dag 2. Vi hade inte så bråttom med att packa kajakerna men sedan fick vi medvind mot nordväst. Nattläger på Furskärs västra sida för att få det lugnt i lägret. 16 km.

Dag 3. Fortsatt blåsigt så vi tog det lugnt i starten även denna dag, iväg först vid 14 när vinden avtagit något. Norrut i härlig medvind, övernattning på Kalskärs norra sida med bara horisont framför oss. Mitt i natten närmade sig åskan, så nattsömnen kunde vi glömma för ett tag där vi låg i ett utsatt läge. 14 km.

Dag 4. Mot nordost förbi öar som Börsklobbhällarna, sedan söderöver i motvind. Lunch på Vinkelskär, sedan genom kanalen i Väderskär och så nordost mot de fina klipporna på Hamnskäret, övernattning där. 20 km.

Dag 5. Norrut upp mot Pattungarna och andra fågelområden. Redan vid första ön lyfte sex havsörnar, på nära håll, man behöver inte vara fågelentusiast för att uppskatta dem. De flyttade sig till nästa ö och så lyfte de igen, vi blev nästan bekanta med gänget. Mot Stora Flöjskär, lunch på Lilla dito, sedan söderöver i motvind för övernattning på De låga, på en mindre ö invid Hamnhäran. 22 km.

Dag 6. Fortsatt motvind, söder till lunch på de utsträckta klipporna på Innerskäret. Vidare med strandhugg på Skräckklobben och så valde vi nattläger på Alskäret. 17 km.

Dag 7. Fortsatt motvind, förutom de två första paddeldagarna var det motvind de efterföljande fyra. En viss diskussion om vi skulle välja en övernattning till ute eller satsa på att komma hem redan på kvällen resulterade i att vi valde det senare. Ankomst Sandösunds camping vid 14-tiden gjorde det möjligt att hinna med sena färjan hem. 15 km.

Sammantaget. Det var ju en otrolig tur. Att kunna vara ute en vecka utan att behöva bry sig om att skydda packning på land, allt var så enkelt i det fina sommarvädret. Och det var verkligen en varm sommar även på Åland, det kan förklara att vi inte paddlade så långa sträckor per dag, det var helt enkelt läge att ta det lugnt. Men många bad blev det!

Tre paddlare på turen. En bra fråga är var alla andra fanns? Ursprungligen marknadsfördes denna tur som en vecka uppe i Helgeland, Norge. Och vilken vecka det hade blivit där med årets sommarväder! Den turen blev tidigt fulltecknad med nio deltagare men de drabbades av det ena och det andra och till slut med tre personer kvar var det inte möjligt att välja Helgeland, minst fyra bör man vara för att kunna bära lastad kajak när det är ebb & flod.

Deltagare, tillika ledare: Lars Johnsson, Zdenek Klimt, Henrik Nerman

Text Henrik Nerman

Foto Zdenek Klimt