2018-09-08, Första hjälpen

Första hjälpen för havspaddlare om olyckan är framme under färd.

Vi var fjorton personer som kom till Orientalen för att ta del av Alenas och Martinas berättande och instruktioner om Första hjälpen.  Första halvlek fram till lunch ägnades åt teori och vi fick lära oss allt från strategier inför en tur, vad vi ska i Förstahjälpenkittet, hur räddningar fungerar, hur man bedömer skadade och åtgärder när en skada har skett. Viktigast är nästan att ringa 112 och inte vifta med armarna när helikoptern kommer. Att repetera detta avsnitt är nog nödvändigt eftersom mängden värdefull information var Stor!! De som deltog har fått sig den 68-sidiga ppt-filen tillskickad. Vi distribuerar den inte eftersom den innehåller en del copyright-material från boken Vildmarksmedicin, som vi istället rekommenderar er att köpa. Den är för närvarande slut från förlaget och finns bara kvar hos Naturkompaniet, några ex i Västerås och kanske i Eskilstuna. Jaga !!

Lunchen intogs av flertalet på Pizzeria Önsta trettio meter bort, en lagom promenad och i allmänhet en mindre lagom lunch.

På eftermiddagen delade vi in oss i två grupper där den ena gruppen övade på HjärtLungRäddning (HLR) och den andra på att lägga medvetslösa personer i Framstupa sidoläge samt att spjäla.

Elisabeth spjälar Roger med en Lendal Seamaster.
Flera exempel från genomgången är lånade ur boken “Vildmarksmedicin” av Olivia Kiwanuka, utgiven 2017 av Calazo förlag

Proffsigt och bra, tack Alena och Martina !!

 

 

 

 

 

 

 

Kursens mål är att kunna hantera olika situationer (skador) en paddlare kan råka ut för och hur vi kan klara situationen fram till räddningen  kommer. Kursen kommer att inehålla teori på förmiddagen för att på eftermiddagen dela upp oss i mindre grupper och öva det praktiska inom första hjälpen.

Program:
10 – 12 : teori
12 – 13 : lunch, medhavd eller pizzerian vid parkeringen
13 – 15 : övningar

 

Tid :        10:00 – 15:00 den 8:e september

Ledare: Martina Vlachowa och Alena Kvorning som bägge är läkare

Plats: är Orientalen, Västerås SOKs stuga vid Norrleden / Rönnbyspåret

Ledare: Bronek, Martina, Alena

Anmälan: till Bronek Tobola, bronislav.tobola[at]gmail.com, +46 723 166 575                                               senast onsdag den 5e september.