2018-09-15–16, Havsövningar

Säkerhetsövningar vid Stendörren 15-16 sept. 2018

Denna sensommarhelg var vi 3 hugade aspiranter som ville lära oss mer om paddling i stökigt vatten.

Ledaren Mattias Meldert samt Per och Henrik kom med bil. Roger däremot anlände i kajak från vattnet, packad och klar. Planen var att stuva kajakerna, ta oss till lämplig lägerholme, göra läger och därefter ge oss ut på havsövningar. Valet föll på Brännholmen som vanligen är hemviste för en bitsk bagge. Vid denna tidpunkt var han dock hemförlovad till fastlandet. Roger som föregående natt campat på Brännholmen valde en tältplats 50 meter ifrån föregående. Namnet Brännholmen syftar naturligtvis på att det är ön som tar emot en del bränningar. Arkipelagen med Slottsdjupet ligger öppen precis söder om ön.

Vår instruktör Mattias gick lugnt och metodiskt igenom erforderlig teori innan vi gav oss ut bland vågorna.  Det fanns en del sjö, inte enorm men väl tillräcklig för den ovane. Alla badade utom chefen. Det blir lite annorlunda räddningsövningar när underlaget rör sig.

Vi briefade dagens bedrifter, bytte om till middag, åt och drack tills pannlampan fick leda oss till tälten.

Dag två lastade vi kajakerna för att med full last ge oss ut bland vågorna på Slottsdjupet. Lunchade på Ringsöns sydände. Fortsatte norrut tätt intill  Ringsöns klippväggar. Övade i skvalet som blir med tur- och retur-vågor. Halva gruppen fick därefter njuta av bogsering till fyrarna Grisskär. Stillsam paddling åter till iläggningen vid Aspö. Angjorde vid 16-tiden som planerat. Vi tackade Mattias för en mycket väl genomförd tur. Otroligt att vi har möjlighet att få dylik undervisning av en kunnig person. För egen del släppte oron till förmån för mersmak.

Tack Mattias för att du tog dig an oss!

Per J, Henrik N och Roger N

 

Kamraträddning under lättsamma former
Varför göra det svårt?
Havsteknikgänget 18

 


Från utannonseringen :

Vi övar räddningstekniker och självräddning i de grymma vågorna på Sörmlandskusten. Under realistiska och trevliga förhållanden är vi ute med Mattias Meldert, en erfaren ledare och kajaksurfare. Genom att prova kamraträddning med lastade kajaker i vågor, bogsering, självräddning och annat ökar man sin egen och andras säkerhet.  Detta är något alla som är med på spännande turer bör testa samt naturligtvis våra ledare. 

Ledare:            Mattias Meldert                                                                                                  Grad:                3-5
Samling:         Plats bestäms efter vädret
Tid :                  på vattnet 10:00 lördag morgon  – åter söndag senast 16:00.
Kostnad :        500 kr per deltagare.
Anmälan:         Staffan Öström – staffan.ostrom[at]gmail.com, 0702 818 001 senast den 12:e september.