2018-06-06, Onsdagspaddling på Sveriges nationaldag, Ängsö runt med sång

Denna onsdag var även en helgdag, nationaldagen,

varför det fanns tid och möjlighet till en längre tur. Tanken var att ta sig runt Ängsö.Rekognosceringstur två veckor innan gav vid handen att det var möjligt. Totalt var vi sju stycken som gav oss iväg från Långholmens brygga.

I lätt vind tog oss över Grisfjärden och ut genom Nässundet. Stretade därefter norrut längs den vassbeklädda strandkanten till Norra ändan av Ängsö. Halvvägs tog vi en ”språngfika” sittandes i kajakerna i flotte. Trevligt och inte så ofta att vi gör det. Vädret var lite ruggigt och före start valde några att ta på sig förstärningsplagg.

Väl vid sundet visade det sig att vatten nivån sjunkit en de sedan rekognosceringen två veckor tidigare. Alla kom dock igenom även om några fick dra i vassen. Nästa hinder o passage, bron, var dock desto enklare av naturliga skäl. Ett välbehövlig lunchstopp tog vi direkt efter bron vid bad och tältplatsen på fastlandet.

Den fortsatta färden blev under något tilltagande vind. Lite besvärande vind blev det för Alena som inte fick ut skäddan. Löstes med att sätta en lina till framförvarande kajak för att hålla fören i rätt riktning.

Rast två blev nedanför slottet (Stamdalen). Munterheten steg och dagen till ära sjung vi nationalsången. Alla stämmor fanns med ett eller annat sätt. Otroligt vacker.

Resterande paddling blev en ren njutning nu när vinden mojnat och kvällssolen sken ikapp med oss. Åter vid iläggningsplatsen ca 17, något senare än beräknat. Vi loggade strax över två mil. Alla glada och belåtna och vi tackade varandra för en bra och trevlig tur. Kanske lite i vassaste laget på östra sidan men det viktigaste, det är som att nå toppen när man kommer runt.

Med på turen var:  Stefan, Kalle, Alena, Catharina, Peter Ann och Per

Tidigare beskrivning av turen i Kalendariet:

Paddling Ängsö runt,det blir en paddling på ca 20 km.

Vass paddling vid Ängsö
Grad: 2
Anmälan :          Meddela gärna deltagande.
Ledare :               Per Janze, 073-960 71 61, Per.Janze[at]gmail.com 
                                Ann Ulmehag (hjälpledare)
Deltagare:          Max 12
Startplats:         Start från Långholmens brygga, längst ut på Ängsö.
Tider :                 Färdiga i kajakerna kl.10.00 och beräknad hemkomst ca 16
Mail till medlemmarna 2018-05-28:

Nationaldagen till ära – Kom med på årets första och enda flaggtur.

 För att slippa bort och tillbakapaddling så blir det en dag med runtpaddling. Nämligen Ängsö runt. Vi startar längst ut på Ängsö vid Långholmens brygga. Starttiden är beräknad till 10.00  (färdig i kajaken). Belöning utlovas till de som på något vis ärar nationen. Det kan vara utsmyckning av kajaken med flagga eller monterad bild på vår konung. Omröstning om bästa ide och design kommer att ske under fikastoppet. Ära den som äras bör.

Paddling i lugnt tempo och räkna med två stopp för intagande av medhavd föda. Medtag dessutom ”energi”,’(typ  nötter choklad) att ta sittandes i kajakerna vid ett kort-stopp. På östra sidan är det mycket vass och svårt att angöra land.

Beräknad hemkomst ca 16.

Har du funderingar eller vill du bara tala om att du blir med, hör av dig till

073-9607161

gm Ann Ulmehag (kassör) Havspaddlarna
Hjälpledare på denna tur