2017-12-02, Adventstur

Starten blev halvblöt för vissa deltagare då ett adventsdopp blev påbörjat men avbrutet halvvägs och tur var väl det för den fortsatta turen. Med sydvästliga vindar 5 m/s enl prognosen och nollgradigt tog vi oss ner genom Hässlösundet för att prova på att gå ut mot Stora Sandskär. Vädrets makter ville dock annat. Det gick vita gäss sydväst om Björnön och vi valde en lugnare rutt till Stora Skärplingen istället. Med brasa, glögg och annat smått och gått fikade vi med påtagliga bäverspår runt omkring oss, ingen ek är för stor tydligen. När vi lämnade Stora Skärplingen visade sig rådjur som gömt sig på ön. Vi tog kurs norrut och hade trevliga vågor akterifrån som hjälpte till att skjutsa fram kajakerna.

De tio som följde med var:
Jonas L, Erik G, Kalle H, Anette R, Daniel D, Lars L,  Gertrud T, Tomas L, Håkan B, Zdenek K

 Info enl kalendariet: 

Grad: 3
Ledare 1: Daniel Dahlblom, 070-3880820, daniel.dahlblom[at]home.se
Ledare 2: Erik Gunnarsson, 070-532 08 53, erik.gunnarsson[at]tele2.se
Startplats: Björnöbron
Beskrivning: Välkomna på året sista klubbtur, den årliga adventspaddlingen!
Vi startar från kanothuset i Västerås , startklara sittandes i färdiglastade kajaker kl 10:00. Vi siktar på st Sandskär, men väder och vind bestämmer målet.
Glögg kommer att serveras av föreningen och den som bjuder på fikabröd får ära och berömmelse.

2017-10-07–08, Nyköpings skärgård

Väderprognoserna för helgen varierade kraftigt under veckan varför planeringen fick ha en hel del flexibilitet i sig. En sak var säker det skull bli regn och blåst vid något tillfälle…

Vi var fem som möttes upp vid Svärdsklovas restaurang för att strax efter tiotiden sitta i kajakerna. Molnen var tunga runt oss men det var snudd på vindstilla och för årstiden hyfsat varmt. Vi styrde mot öarna innanför Hertigö som har många prång och sund att undersöka för att efter en stund sikta mot Broken som är Nyköpings Segelsällkaps klubbholme. Där mötte vi på den lokala Storöklubben som låg fint uppradade vid bryggan med sina båtar. Vidare ut till Lökholmarna som vi rundade för att njuta en lunch vid Östra Lökholmen. Väder prognosen visade nu att det skull vara uppehåll och laber bris från väst fram till sen eftermiddag så vi beslutade att ta ytterspår i skärgården. Raskt ut till Trutbådan där vi träffade på den första havsörnen. Vi paddlade utmed ett pärlband med små kobbar och öar i lätt medvind och snart nog kom vi så pass nära ett par örnar så att vi kunde se strukturen på deras fjäderdräkt. Vi var bara 20 – 30 meter ifrån dem när de sedan lyfte. Uppfyllda av upplevelsen gled vi snirklande mot Rågö Stångskär där vi vek av norrut för att i tid komma på plats vid Sackholmarna.

Vi var framme vid fyratiden och nu var regnområdena över oss. Det började vräka ner så tälten åkte upp i rekordfart. Då började det hagla istället… det blev till att ösa hagel ur sittbrunnen. Två tarpar spändes upp och några av oss tog oss ett bad som inte var så kallt som man kunde befara utan tvärtom, riktigt skönt även om det inte lögades i någon större utsträckning.

Nu tog middagsbestyren vid med tillhörande whiskyprovning. Självklart serverades det trerätters med lämpliga viner därtill. Vi kunde inte tända någon brasa då det regnade så istället blev i pannlampornas sken, likt ett gäng cykloper, som vi njöt av det tilltagande höstmörkret.

Under natten kunde man höra hur det tjöt i träden av vinden men inget prassel i tältdukarna vilket innebar att vi låg perfekt i lä trots att det hade vridit till nordliga vindar.

Söndagsmorgonens väder stämde med prognosen, d v s det regnade och blåste nordligt 10 till 12 m/s. Dessutom bra mycket kallare. Det blev lämpligt att undersöka Rågöns södra vikar som gav gott lä. De här vikarna är grunda och det dräller av små kobbar och grynnor. Efter att ha paddlat på korsan och tvärsan där började vi ta oss tillbaka till Svärdsklova via Vålarö för att avsluta turen vid trettontiden. Vädret skulle nämligen bli ännu sämre så vi var tacksamma att vara i land.

Det blev en tur där några deltagare sa att lördagen var den bästa på säsongen och det var ju inget tokigt betyg. Den här skärgården är ett utmärkt alternativ till Stendörren och endast ett stenkast därifrån så man kan mycket väl kombinera dem under en helg, om vädret tillåter…

Vid pennan: Björn Forsberg
Deltagare: Marie B, Margareta F, Knut F, Erik G

 

 

Info i kalendariet
Grad: 3

Ledare 1: Björn Forsberg, 073- 3672254, bjorn.forsberg[at]baffini.com
Deltagare: 8
Startplats: Vålarö brygga

Beskrivning: Vi tar en tur i en del av Nyköpings skärgård som ofta hamnar i skuggan av Stendörren. Vi kommer att paddla i vatten där jag är uppfödd och startpunkten från Vålarö ger oss många möjligheter att anpassa turen efter väder och vind. Tanken är att vi ska upptäcka många av de öar som finns utanför Risö och Rågö. Blåser det så håller vi oss lite längre in och utforskar laguner och sund i skyddade vatten. Vi kommer att landa i skaplig tid på lördagen så att vi har ordentligt med tid för god mat. Bilda gärna matlag och ordna med uppgifter emellan er så frossar vi på ordentligt.

2017-09-09, Galten Runt

Turen inställd, inga deltagare.

Info i Kalendariet:
Grad: 3
Ledare 1: Anders Segerberg, 070- 530 9393, anders[at]segerberg.me
Ledare 2:
Deltagare: 5-10
Startplats: Bastvikens strand, Dåvö, Köping

Beskrivning: Tur från fritidsområdet Bastviken vid V änden av halvön Dåvö och i en vid bågö över Galten till Kungsör.  Vidare utmed S kustkanten av Mälaren och över till halvön Stäudd och tillbaka till Bastviken.
Vid intilliggande område, Lilla Sandviken finns möjlighet att köpa fisk, gös mm av fiskaren Roland.

2017-09-09–10, Vättern

Vätternturen inställd.

 

Info i Kalendariet:
Grad: 4
Ledare 1: Knut Faber, 070-5321440, knut.faber[at]hotmail.com
Ledare 2: Meta Faber
Deltagare: 10
Startplats: Olshammar
Beskrivning: Fågelskyddet är över och vi paddlar 15-20km/dag i den fina och mycket klara skärgården med samling i Olshammar kl 10:00 och start kl 10:30 avslut kl 16:00

2017-09-06, Fullmånetur

Månskenspaddlingen som blev riktigt bra tillslut.

Vi var fem glada herrar som gav sig ut på en härlig tur. Två av oss startade från ekbacken vid 19:30 och tre från Björnö bron. När vi började turen så var inte förhoppningen om att få se fullmånen stor. Det var rejält mulet ca 15 grader och ca 4 m/s ostlig vind. Men rent magiskt fick vi en  spricka i molntäcket från mörkrets inbrott fram till slutet av turen där månen visade upp sin bästa sida.
Vi strålade samman utanför Östraholmen för att där ifrån paddla ner till Lövudden i ett försök att spana in bäver. Dock utan framgång, så vi paddlade tillbaka till Östraholmen för att ta  en kvällsfika innan vi skiljdes åt och paddlade hem nöjda och belåtna.
Med på turen var Hans och Anton F, Håkan B, Peter J samt turledaren Knut
Färdväg

Tidigare info i kalendariet: 
Grad: 3
Ledare 1: Knut Faber, 070-5321440, knut.faber[at]hotmail.com
Ledare 2: Meta Faber
Startplats: LövuddenBeskrivning: Om  det inte är allt för blåsigt paddlar vi på Västerås fjärden med start vid lövudden kl 19:00 vi tar en fika på någon av holmarna och räknar med att vara hemma senast 22:30

2017-09-02–03 sept, Båven

Båventuren i mest bra väder.

Vi var tre som paddlade ut från Stjärnhov på sjön Naten söderut och genom den slingrande Amazonasliknande Nateån. I ån kunde vi se och följa en sällsynt fågel enligt Kjell. Det var en Kungsfiskare.

Från ån som rinner ut i Båven paddlade vi söderut och sedan västerut genom Hornafjärden och ut på Gullfjärden.  Solen sken igenom ett tunt molnskikt och det var varmt och ännu varmare blev det då det var medvind. Vi landade på Gullön, där vi hade lunch. Efter lunch färdades vi vidare söderut. Det droppade lite regn kortvarigt. Men sen klarnade det upp igen och vi synade Prästön för övernattning. Men först en liten sväng för att se Vibyholm. Vi landade på Prästön på sydsidan i lä. Sedan vi satt upp tälten, började vi ordna med middag. och en liten brasa och en marschall. Vi kunde se solnedgången och brasan och marschallen lyste sen upp mörkret. Efter sjörapporten var det dags även för mig att sova.

Dagen efter när vi vaknade kunde vi konstatera att det inte regnat något alls och att allt var torrt. Lite mulet var det.  Efter frukost packade vi ihop och paddlade efter Gullfjärdens västsida norrut i lite motvind till Aspöfjärden, där färden gick vidare söder om Älgön. Vi tog oss i lä och paddlade österut och till Herrhornet för tidig lunch. Då det började droppregna lite, blev det en kortare rast. Färden gick vidare i regn österut på Hornafjärden utefter norra sidan i lä. Målet var Klevaberget, som går lodrät ner i vattnet. Efter fotografering påbörjade vi återfärden och passerade grottorna på Klubben. Vid passage genom Nateån var den inte lika fin som när solen sken genom grenverket, när vi passerade dagen innan.  Sedan åter Stjärnhov genom Naten. Strax innan vi landade upphörde regnet.

Vi såg en hel del fågel, såsom Havsörn, Storskrak och Storskarv mm. Även en mink hoppade runt vid stranden.

Vi som paddlade var Marie B och Kjell I samt Lars L, som skrev texten och var turledare.

 

 

Info i Kalendariet:
Helgtur med en övernattning på Båvern, en pärla i Sörmland.
Grad: 3
Ledare 1: Lars Lundin, 0705-416646, lars.lundin.ll[at]gmail.com
Ledare 2:
Deltagare: 8
Startplats: Beror av antal deltagare och vind.
Beskrivning: Turen går i comforttempo på Båven som ligger i centrala Sörmland. Den har flera fjärdar och det finns många möjligheter att välja färdväg och paddelområde.

2017-08-18–20, St. Anna

Vi var tre som samåkte till Tyrislöt. Vi startade först på eftermiddagen när det slutade att regna. Vinden från syd var måttlig och vi valde att paddla österut över Missjö till Kupan och sedan söderut förbi St. och L. Svensjö, Åsskären till Birkskär. Där slog vi läger i viken på norra sidan. Kvällen var fin med utsikten över havet med öppna horisonten. Vi hade paddlat 16 km.

Efter nattens regn kom en solig lördagsmorgon. Planen var att paddla söderut mot Laxvarp men när vi rundade Birkskär mötes vi av mycket stark SV vind 10-14 m/s och stora vågor. Paddlingen mellan Inre och Yttre Kampön var verkligen en kamp och vi beslutade att ändra vår plan och söka skydd i Harstena Husfjärden. Vi paddlade på norra sidan av Iskär,Sandgärdet till Grönsöhuvud där vi i viken på norra sidan hittade en fin plats i lä där vi stannade för övernattning. Kvällen var återigen vacker med solnedgång och natthimmel full av stjärnor.

Vi hade paddlat 9 km.

Söndagsmorgon var solig. Måttlig vind från syd lovade en fin och bekväm paddling tillbaka till Tyrislöt. Vi gick på östra sidan av Torön, Gräsmarö, Kullskär, Älgskär, St. Andskär till sundet på västsidan av Småskär. Vi rundade norra sidan av Missjö och vid överfarten av Västerfjärden kom ett åskväder med motvinden ca 10 m/s och stora vågor. Kl. 16.00 var vi tillbaka i Tyrislöt nöjda med paddlingen. Vi hade paddlat 16 km.

Med på turen var Kjell Ingeström, Erik Gunarsson, Zdenek Klimt ( ledare)

 

Tidigare info om turen
Grad: 3-4

Ledare 1: Zdenek Klimt, 070-547 68 19, zdenek.klimt[at]swipnet.se
Deltagare: 15
Startplats: Tyrislöt kajakuthyrning
Beskrivning: Härlig natur i den östgötska skärgården. En klassisk och alltid uppskattad tredagars tur. Vädret och vind styr vägvalen

2017-07-28–08-06, Helgeland, Norge

Vi hade kick-off hemma hos Zdenek och Marie med försnack och tilltugg. Då gjorde vi ett upplägg med bilhyra, förskott, resvägar och resmål. Planeringen var klar, resten äventyr.

Uppresa. På fredag morgon den 26e juli hämtade vi ut bilarna, lastade och sammanstrålade sedan för lunch på Gävlebro övervägenvägkrog (helt ok), nödfika med termosförlust på ICA Stödes tipskafeteria, middag i Strömsund på Restaurang Hörnet, vackra Norrlandsdalar och till slut övernattning på campingen i Gäddede. Lite regnvadd på lördag morgon, inköp av färskvaror och sedan en lång körning genom Norge med stopp bara för en enkel måltid, så enkel en sådan kan bli. Framme på Polarcampen och därmed också polcirkeln intogs en dyr norsk middag och planer smeds, vi skulle in i fjordarna!

Söndag. Vi sjösatte från campingen en dag som gick i duggregnets tecken. Lugnt och duggregn, nästan svartvitt och detta gav landskapet en meditativ prägel. Vi paddlade inåt fjordarna, först Melfjorden där det skulle finnas Grindval, men ack icke, och sedan in i Nordfjorden där vi tältade i en perfekt skyddad lagun, Ytre Handvika. Mycket vackert, branta bergssidor och fina vattenfall. 26 km.

Måndag. Sol, värme och fint som tusan. Vi började med att paddla en bit längre in i fjorden och fick se glaciären Svartisen trona sig längre in. Några nyfikna vikarsälar tittade storögt men försiktigt på oss vid ett vattenfall. Med en suck lämnade vi den fina fjordmiljön och paddlade ut mot havet. Vi tog lunchrast invid polcirkelmonumentet, vid Telnesbogen, det finns ju några. Därefter nordost mot Renga och sedan hittade vi en skyddad natthamn på Kalvöya just söder om Gerdöya. 21 km

Tisdag. Det blev en kort förmiddagsetapp i en båge västerut till lunch på Sundöya, Nu blåste det enligt prognosen cirka 9 sydlig vind inför överfarten till området norr om Hestmona. Överfarten diskuterades och alla ville paddla. Väl ute på den lilla fjärden var det mycket kraft i vind och vågor. Det blev en krävande etapp med en oförutsett stor avdrift och alla fick kämpa för att komma över. Gruppen splittrades i mindre enheter, men vi kom över. En av grupperna fick syn på antagligen ett par späckhuggare. Vi landsteg på Store Futöya, där vi också satte upp våra tält. Det visade sig vara en fin ö med utsikt mot Myken och Hestmona. Mogna hjortron växte lite varstans. 13 km.

Onsdag. Det blåste även denna dag, om än inte lika kraftig sjö. Vi tog dagen för debriefing, återhämtning och promenader, medan vädret slog om till det bättre. Vilodagar känns bra, man hinner smälta intrycken och bli ett med omgivningarna. Vi lagade mat! Ingen km.

Torsdag. Nu snirklade vi söderut mellan öarna till Hestmona och på dess västra sida hittades den fina vik som gäckade oss året innan, en fantastisk äng och sandstrand. Där tog vi lunch innan vi fortsatte till Grytöya vid Yttre Kvaröya mellan Hestmona och Luröya. 22 km.

Fredag. Nu hade vi bara en enkel överfart in till Tonnes i strålande sol och lugnt väder. Gruppens fixare ordnade hämtning för bilarna medan Stockholmsekipaget var mer rakryggade och paddlade ytterligare 17 km till Polarcampen. 10 km.

Hemresan. De två Västeråsbilarna åkte in till Mo i Rana och dinerade traditionsenligt pizza, på en uteservering. Därefter över gränsen till Tärnaby camping, tältning 20 m från Tärnaforsen, en av Sveriges få oreglerade älvsträckor vilket felfritt noterades av de som försökte sova. På söndagen gjordes stopp på pittoreska orter som Östersund och inte minst Stöde.

Några kommentarer

Årets skärgård kan klassas som ett mellanting mellan den 2014 och 2016, grövre öar och mindre ögrupper som 2016 men i stort lika skyddat som 2014. Ett nytt och positivt inslag var fjordpaddlingen. Tyvärr är en sådan svår att kombinera med att kunna nå de yttre öarna, men denna gången var det väl värt det liksom att det bör prövas igen. Vår respekt för men kanske även kärlek till Helgeland stärktes under denna tur.

Deltagare på turen var Karin G, Marie B, Lars J, Erik G. 
Ledare var Zdenek Klimt, Henrik Nerman och Staffan Öström.
Bilder tagna av nästan alla.

Keyed in by Staffan.

Helgelandsturen 2017
Mjukväder första dagen
Nordfjorden
Vikarsälar i Nordfjorden
Svartisen
Hela gänget
Alltid badbart på Helgeland (?)
Hjortron kunde plockas överallt till husbehov
Glada deltagare!
Två paddlare efter överfarten
Store Futöya efter överfarten, lyckan verkar ha vänt….
Staffan och Henrik på ledig dag
Zdenek och Henrik
Hestmona från Norr
Sea-food som antagligen passerat bästföre-datum
Alla tillfälligtvis på samma ställe
Nya planer efter retreaten på Store Futöya
Lunchrast på Hestmona
Sista lägerplatsen på Grytöya
Den alpina grenen av gruppen på Grytöyas tak
Hestmona säger farväl den sista aftonen
Och tänk, Traena väntar fortfarande på oss…..

Info i Kalendariet:

Paddleferie spot on Polarsirkelen
Grad: 4-5.
God paddelvana krävs, men vi paddlar inte längre än 30 km per dag.

Ledare 1: Staffan Öström, 0702 818 001 staffan.ostrom[at]gmail.com
Ledare 2: Zdenek Klint, 0705 476 819,  zdenek.klimt[at]swipnet.se
Ledare 3: Henrik Nerman, 076-942 40 44, henrik.nerman[at]gmail.com

Deltagare: 9 med 3 ledare.

Anmälan: Till Staffan, Zdenek eller Henrik .

Startplats: Västerås/ Polarcamp i Hilstad
Västerås 12:00 fredag den 28e juli för avfärd till Hilstad Polarcamp nordost om Mo i Rana.

Beskrivning: Den norska kusten och Helgeland brukar bjuda på starka naturupplevelser och det ser vi fram emot även i år. Ett spännande område ligger direkt norr om föregående års tur. Området är väderkänsligt och rutten styrs av hur vädret utvecklas. Vi paddlar bland intressanta ögrupper som Lyngvaer, Rødøya och Myken. Svartisen och Traena finns inom synhåll.
En planeringsträff är tänkt till i början av juni.
Vi hyr bilar och övernattar under uppresan, det är oväntat trevligt att bila längs de norrländska floddalarna.

 

2017-07-21–23 juli, Åland

I turbeskrivningen skrevs att vi eventuellt skulle besöka Signilskär, men när vi turledare skulle ut och reka innan turen blåste det så pass mycket att vi inte lyckades ta oss dit. Det gjorde att vi också fick ändra våra turplaner eftersom vi inte ville ge oss ut i okänd terräng med deltagare.

Då vädret skulle vara lugnt på fredagen bestämde vi oss för att paddla mot Sälskär då vi visste att vi hade deltagare som önskade besöka stället. Efter lunch på Truten fortsatte vi mot Sälskär. När vi närmade oss Sälskär började vi tyvärr se algerna i vattnet. Algerna var på partikelstadiet och hade ännu inte börjat bilda långa trådar, men det var tråkigt att se.

På kvällen stod promenad på fyrön på programmet. Vi tittade bland annat på fyren från utsidan, på dansberget, boden där det finns möjlighet till nödhärbärge mm. Sedan undertecknad senast besökte fyren har föreningen ”Sälskärs vänner” satt upp fler infoskyltar som berättade om olika platser och hur livet på fyren sett ut tidigare.

På lördag morgon började vi snirkla tillbaka söderut längs vackra öar och granitklippor. Övernattningsställe blev Truten, samma ställe där vi åt lunch första dagen. På eftermiddagen fortsatte vi mot Käringsundsbyn i god tid så alla som ville hann med färjan tillbaka.

Deltagare: Arne A och Roger N, Ledare: Anette Rothberg, Karl Hogård

Info från kalendariet:
Grad: 4

Ledare 1: Anette Rothberg, 073-6736925, arothberg[at]telia.com
Ledare 2: Karl Hogård, 070-51 921 28, karlhogard[at]gmail.com
Deltagare: 7
Startplats: Kärringsundsbyn

Beskrivning: Tanken är att man kommer till Åland på torsdag kväll och själv ordnar inkvartering genom att tex tälta i Käringsundsbyn och att vi kommer i land så att man kan ta kvällsfärjan 18.30 från Eckerö till Grisslehamn på söndagkvällen.

Vädret kommer till stor del att avgöra vart vi paddlar under denna tur. Starten sker i Käringsundsbyn. Om vädret så medger ger vi oss ut västerut i mer oskyddade vatten och kanske besöker Signilskär. Vid blåsigare väder beger vi oss i lite mer skyddad terräng i nordväst. Vi kommer att hålla ett lugnt tempo men vill att du som deltar är van vid att paddla i blåst och oskyddade vatten.

Dagsetapper ca 20-25 km.